
بسیاری از مطالعات علمی نشان می دهند روغن زیتون در جلوگیری و درمان بیماری های قلبی مفید می باشد.مطالعات نشان می دهد روغن زیتون با کنترل سطح کلسترول بد (LDL) و افزايش كلسترول خوب (HDL) باعث جلوگيري از بيماري هاي قلبي مي شود. روغن زیتون بالاترین درصد اسید های چرب تک اشباع نشده (امگا9) را بین روغن ها دارد. تحقیقات نشان می دهند کسانی که در روز دو قاشق غذاخوری (23 گرم) از روغن زیتون مصرف کنند اکسیداسیون کمتر کلسترول بد (LDL) و سطح بالایی از آنتی اکسیدان ها مخصوصا فنول ها را در خون نشان می دهد. روغن زیتون منبع بسیار خوبی از امگا9 ، آنتی اکسیدان ها و مخصوصا ویتامینE و فنول ها می باشد.
ویتامین E، بیماری های قلبی و روغن زیتون
آتروا اسکلروز روند تشکیل پلاک ، ضخیم شدن و مسدود شدن شریان هاست که می تواند منجر به حملات قلبی و سکته شود. کلسترول بد (LDL) تاحدی مسئول این معضل می باشد، هنگامی که در دیواره رگ ها اکسید می شود. به نظر می رسد با مصرف آنتی اکسیدان ها در رژیم غذایی می توان فرایند آترو اسکروز را کاهش داد. تحقیقات نشان مي دهد کسانی که غذاهایی که سرشار از آنتی اکسیدان می باشد مثل روغن زیتون و کنجد، میوه، سبزیجات، غلات و آجیل مصرف میکنند احتمال مبتلا شدن به بیماری های قلبی و سرطان در آنها کاهش می یابد.
تا چندی پیش تصور می شد مصرف مکمل های ویتامین E همان کار روغن زیتون را انجام دهد ولی مطالعات جدید به طور عجیبی نشان داد که این مطلب صحت ندارد. در تحقیقاتی در آمریکا زنانی که ویتامین E بیشتری مصرف می کنند احتمال بروز نشانه های بیماری قلبی در آنها کمتر دیده شده است. آنها در شواهد سونوگرافی سفت شدن شریان ها کاروتید را بررسی کردند که یک شاخص برای بیماری های قلبی عروقی در بدن می باشد. زنانی که در این تحقیق شرکت کرده بودند از جنوب ایتالیا بودند که ویتامین E بدن خود را از سبزیجات و روغن زیتون کسب کرده بودند.
6/1 میلی گرم از ویتامین E که یک آنتی اکسیدان طبیعی است که معادل یک قاشق غذاخوری روغن زیتون می باشد. یک قاشق روغن زیتون 8 درصد ویتامین E مورد نیاز بدن را تامین می کند.
مصرف مکمل های ویتامین E فقط به کسانی که سطح ویتامین E آنها پایین است کمک می کند. با مصرف کافی غذاهای حاوی ویتامین E در رژیم غذایی می توان خطر ابتلا به آترواسکلروز را کاهش داد. دیگر آنتی اکسیدان ها مثل ویتامین A,C تاثیری روی ضخیم شدن شریان کاروتید نداشتند.
بیش از 10000 بیمار که در معرض خطر بالای حمله قلبی با سکته مغزی در مرکز ارزیابی نتایج پیشگیرانه بیماری های قلبی در آمریکا به 5/4 ماه مورد مطالعه قرار گرفتند. افرادی که 265 گرم ویتامین E روزانه مصرف کرده بودند بطور قابل توجهی کمتر دچار حملات قلبی عروقی و یا درد قفسه سینه و یا بستری شدن در بیامرستان بر اثر نارسایی قلبی نسبت به کسانی که دارو (پلاسبو) مصرف می کردند شده بودند. مکمل های ویتامین E به تنهایی به نظر نمی رسد که در کاهش بیماری های قلبی موثر باشد. به هر حال مصرف ویتامین E در یک رژیم غنی از آنتی اکسیدان با کاهش آترواسکلروز مرتبط می باشد.
آیا روغن زیتون به پیشگیری از حملات قلبی کمک می کند؟
اخیرا مطالعه ای علت اصلی بیماری را قبل از حمله قلبی مورد بررسی قرار داده که در واقع علت اصلی، توسعه لخته های خونی که باعث مسدود شدن عروق می شود می باشد. چندین تحقیق در کشور های اطراف مدیترانه انجام گرفته که نشان می دهدوقوع حمله های قلبی پایین تر از میزانی است که از میزان سطح کلسترول خون افراد انتظار می رود. بسیاری معتقدند که این اختلافرا می توان با میزان بالایی از روغن زیتون موجود در رژیم غذایی این منطقه توضیح داد. اگر روغن زیتون توانایی تاثیر در لخته شدن خون را دارد در نتیجه می تواند بر کاهش حملات قلبی هم موثر باشد.
تحقیقی برای مقایسه تاثیر روغن زیتون با دیگر دانه های روغنی مانند آفتابگردان روی فاکتو انعقادی هفتم خون که فاکتور کلیدی در تشکلی لخته های خون می باشد انجام شد. در این مطالعه هجده مرد جوان رژیم غذایی با روغن زیتون و آفتابگردان در یک دوره سه هفته ای را مصرف کردند. میزان فاکتور هفتم انعقادی خون در کسانی که روغن زیتون مصرف کرده بودند به طور قابل توجهی پایین تر از کسانی که روغن آفتابگردان مصرف کرده بودند بود.
منبع: